Ружа Иванова  излезе на сцената во  бордо фустан украсен со црни светки. Светлосни зраци блеснаа, огнени топки избувнаа, а од звучниците ечеше песната на Алиша Кис, „Girl on Fire“, пишува CNN. „Изгледа како девојка, но таа е пламен. Толку светла, што може да ви ги изгори очите – подобро погледнете од друга страна“, се слушаше од звучниците додека блескавата Игнатова и се заблагодаруваше на навивачката публика во лондонската Вембли Арена.

Тоа беше во јуни 2016 година, кога криптовалутата беше главна реклама и инвеститорите се мачеа да заработат пари. Игнатова се нарече „Cryptoqueen“ и ја рекламираше својата компанија „OneCoin“ како профитабилен ривал на „Bitcoin“ на растечкиот пазар на криптовалути.

„За две години никој повеќе нема да зборува за Биткоин“, рече Ружа, додека инвеститорите ракоплескаа и свиркаа. Шеснаесет месеци подоцна, Игнатова се качи на авион во Софија, Бугарија и исчезна. Оттогаш никој не ја видел.

Властите велат дека OneCoin била пирамидална шема која ги измамила луѓето за повеќе од четири милијарди долари. Игнатова ги убеди инвеститорите во САД и ширум светот да вложат многу пари во нејзината компанија. Федералните обвинители го опишуваат OneCoin како една од најголемите меѓународни измами некогаш извршени.

Денес, Ружа е меѓу 10-те најбарани бегалци на ФБИ, заедно со водачите на банди и убијците, и е единствената жена во моментов на таа листа.

Од 529 бегалци кои се појавија на таа листа од 1950 година, кога ФБИ почна да ја објавува, таа е една од само 11-те жени.

„Игнатова и нејзините партнери ги измамиле жртвите од милијарди долари тврдејќи дека OneCoin ќе биде „убиец на биткоин“. Всушност, OneCoins беа целосно безвредни.

Нивните лаги беа дизајнирани со една цел, да ги натераат обичните луѓе ширум светот да предајте ги нивните тешко заработени пари“, рече американскиот обвинител Демијан Вилијамс, јавен обвинител на Њујорк. Откако Игнатова исчезна во октомври 2017 година, нејзиното лице беше прикажано на веб-страницата на ФБИ, како и во големите вести ширум светот. Таа е и една од најбараните бегалци во Европа.

Извор: Индекс. хр