Британскиот премиер Борис Џонсон го назначи Сер Стјуарт Пич за специјален пратеник за Западен Балкан.

Тој наведува дека регионот се соочува со најголемата закана за неговата стабилност и безбедност во последните две децении и дека не смее да се дозволи враќање на насилството и поделбите од минатото, соопшти денеска британската влада.

„Обединетото Кралство е длабоко посветено на европската безбедност. Западен Балкан се соочува со најголема закана за неговата стабилност и безбедност во последните две децении. Должни сме да направиме се што можеме за да го зачуваме напредокот постигнат во мирот и дијалогот – не смееме да дозволиме секое враќање на насилството и поделбите. Големото искуство и експертиза на Сер Стјуарт ќе ги зајакне меѓународните напори за заштита на мирот и промовирање на евроатлантските интеграции во овој клучен регион“, рече Џонсон.

Според соопштението на британската амбасада во Белград, Сер Стјуарт Пич е назначен како дел од тековната посветеност на Велика Британија за стабилност и просперитет во регионот и за специјален пратеник на премиерот во САД и Европа за поддршка и зајакнување на регионалната стабилност.

Неговата работа ќе вклучува промовирање силни демократски институции и отворени општества, помагање во справувањето со сериозниот и организиран криминал и другите заеднички безбедносни предизвици и охрабрување на решавањето на наследените прашања како што се воените злосторства и исчезнатите лица.

Во оваа насока, Обединетото Кралство, исто така, ќе продолжи да ја води работата за промоција на родовата еднаквост и спроведувањето на Иницијативата за спречување на сексуално насилство во конфликти.

Во Босна и Херцеговина (БиХ), активностите на Сер Стјуарт Пич ќе ја поддржат работата на меѓународниот висок претставник Кристијан Шмит, кој продолжува да ја ужива целосната поддршка од Обединетото Кралство.

Што се однесува до Србија и Косово, тој ќе работи со британските партнери за поддршка на дијалогот меѓу Србија и Косово, со посредство на Европската унија.

Во соопштението се додава дека заедно со меѓународните партнери, Обединетото Кралство работи на справување со сите закани за стабилноста во согласност со Дејтонскиот мировен договор, кој го поттикна тешко заработениот напредок во БиХ во изминатите 26 години и помага во исполнувањето на другите регионални предизвици, вклучително и поддршка на нормализацијата на Србија и Косово и борбата против организираниот криминал.

Шефот на британската дипломатија Лиз Трас оцени дека „назначувањето на Сер Стјуарт е јасен показател за посветеноста на Британија кон Западен Балкан и одбраната и промоцијата на слободата и демократијата во регионот“.

„Со нетрпение очекувам да ги продлабочиме нашите економски и безбедносни врски со Западен Балкан и да работиме заедно за да ги одвратиме злонамерните актери. Сер Стјуарт ќе има клучна улога во оваа работа“, додаде таа.

Именувањето на Сер Стјуарт Пич го поздрави и британскиот амбасадор во Србија, Шан Меклаод.

Сер Стјуарт е многу почитуван и ќе придонесе за оваа улога со своето значајно искуство. Тој со нетрпение очекува да работи со лидерите од целиот регион, во име на владата на ОК и во тесна соработка со британските амбасади, за поддршка и зајакнување на регионалната стабилност. континуирана посветеност на зајакнување на односите со земјите од Западен Балкан и безбедноста и просперитетот на овој важен регион“, рече таа.

Улогата на специјален пратеник за Западен Балкан ќе ја преземе Сер Стјуарт Пич откако претходно оваа година поднесе оставка од функцијата претседател на Воениот комитет на НАТО, која ја извршува од 2018 година.