Белград се најде на врвот на листата на мапата на европските градови каде што дигиталните номади остануваат најдолго. Тие во просек менувааат дванаесет локации годишно.

Директорот на програмата на организацијата „Точка повратка “, Иван Бркљач, за РТС вели дека во Србија претежно престојуваат три месеци, и дека сега им е озвоможено да останат подолго ако сакаат.

Тој додава дека дигиталните номади се луѓе кои можат да ја спакуваат својата работа во ранец или патна торба и да работат со добра интернет конекција од која било локација во светот.

Белград и Србија се една од нивните поинтересни локации од неколку причини – односот цена -квалитет е навистина одличен овде, ние сме во Централна Европа и имаме некои дополнителни предности – не сме во Шенген -зоната, па затоа е особено за луѓе од Америка или Австралија кои не се во ЕУ, тие го користат ова како шенген -пауза “, рече Бркљач.

Тој посочува дека дигиталните номади претежно престојуваат во Србија од април до октомври, кога времето е убаво, и ги користат сите поволности што им ги пружаат Белград и Србија.

На прашањето што може да се направи за да останат подолго, тој рече дека има добри услови и дека тие престојуваат околу три месеци, заради законските можности.

Тој посочува дека Белград е главно на топ листата од 10 -те најатрактивни места за дигитални номади, но дека може да се привлечат повеќе од нив и дека еден од начините е дека ако сакаат да останат подолго од три месеци, сега е дозволено да се стори тоа.

„Ако сакаат да останат, сега имаат легален начин како да го направат тоа, бидејќи доколку ја достават својата диплома за високо образование до Агенцијата за квалификации, имаат правна основа да останат подолго, така што тоа е еден вид виза за дигиталните номади, така што тие дали ќе останат во Србија подолго од тој 90-дневен период “, додаде тој.

Епидемијата погоди многу граѓани на Србија, кои работеа во странство, и мораа да се вратат дома. Зборувајќи за тоа како тие им помагаат да го постигнат тоа, Бркљач вели дека првиот и основен начин е водич за повратниците што постои во класата на организацијата.

Даночни олеснувања, пониски царински норми

Ако работодавачите во Србија ангажираат високообразовани експерти со долгогодишно искуство во странство, тие ќе добијат значителни даночни олеснувања.

Тој објаснува дека ако работодавачот ангажира некого кој бил во странство повеќе од две години и е високообразован персонал со три пати поголема просечна плата, тој има поттик од 70 проценти намалени даноци и придонеси во следните пет години за тој конкретен вработен .

„Ова исто така важи и за нашите луѓе од дијаспората, како и за странците. Ако некој бил на професионална обука една година или повеќе, и ако тој работодавач дава двојно поголема просечна плата, тој има исти стимулации”, изјави тој