Има брза заработка на интернет, најмногу од наивните

Барате работа преку Фејсбук, први ќе ве измамат балканците

Постојат многу групи на социјални мрежи за лица од областа на поранешна Југославија кои бараат или нудат вработување во Германија. Но, покрај добриот совет што може да се најде во таквите групи, социјалните мрежи исто така можат да ве измамат.

Посебна е понудата за македонците кои имаат бугарски пасоши - истражувањето по групите на социјалните мрежи покажува дека ова е предност ако барате работа во ЕУ.

Има работа и за македонци со македонски пасош.

Групата за социјално вмрежување е разновидна. Принципот е едноставен: секој член на групата може да побара или да одговори на прашањето за другите поврзани со вработувањето, учењето, потребните документи или случки за секојдневниот живот во Германија.

"Сите сме тука со иста мака, па да се здружиме и да си помагаме за подобро утре", вели основачот на една од групите на Фејсбук.

На социјалните мрежи при барање работа во странство треба да се биде претпазлив. Повеќе соговорници предупредуваат дека во овие групи има измамници. Поставуваат лажни реклами за работа, и кога некој "ќе загриза", тие му испраќаат директни пораки преку ФБ или на телефон Тие ветуваат ридови и долини, само ако очајникот во потрага по работа уплати стотина евра за автобус или авионски билет, можеби за средување на документи ... Кој ќе наседне, може да се прости од своите пари, пишува Дојче Веле.

Поврзани

Најнови вести

Коментари