Баба ми беше запуштена во Панчевската болница, ја пуштија дома во очајна состојба, да умре! Таа имаше живи, запуштени рани по целото тело. Едната рана беше толку длабока што низ неа се гледаше ‘рбетот. Почина една недела откако излезе од болница!

Ова за Курир го тврди Тамара Адамов, внука на Станија Игњатовиќ (76), која почина пред два месеци по, како што тврди, несовесното лекување во Општата болница Панчево.

Замина во болница, имаше корона

– Бабами имаше корона. Тој ден изгубила свест, имала проблем и со белите дробови, па на 27 септември била примена на инфективното одделение. Беше на вентилатор, а потоа на кислород. Таа на 5 октомври била префрлена на пулмолошкиот оддел каде била до 4 ноември. Едвај успеавме да добиеме информации за неа. Никој не спомна дека има рани. Само една медицинска сестра, познаник, ни рече: „Баба е добро, но тие рани се страшни.“ Го прашав докторот за тоа по телефон. Рекоа дека има пар рани, но дека се чистат. И тоа беше тоа, не звучеше како нешто страшно – вели нашиот соговорник.

Се додека не ја извадиле од болница, семејството, вели, не знаело какви се раните. Од болницата претходно се јавија и рекоа дека е подготвена да биде отпуштена, но и треба кислород.

Апарат за кислород

– Добивме апарат и кислород за домашни услови бидејќи беше неподвижна. Таа беше примена во болница кога и се слоши и дотогаш беше на нозе, таа беше витална. Немавме каде да одиме, по излегувањето од болница ја сместивме во дом. И веќе при првото пресоблекување го откривме ужасот. Едната рана била толку длабока што и се гледал дел од ‘рбетот, а дотогаш била покриена со пелена.

Имаше декубитни рани по целото тело, жива скапуваше. Хирургот кој ја прегледал рекол дека изгледа тие рани веројатно никогаш не биле санирани, но болницата тврдела поинаку. Кога ги исчистија тие црни рани, скапани џебови во нејзиниот дом, бабата стенкаше. И тогаш ќе ја губеше силата, па не ни плачеше – ни раскажува внуката.

Станија Игњатовиќ живееше седум дена по излегувањето од болница. Нејзината внука тврди дека умрела во најстрашна агонија.

Таа имала силни болки, а пред смртта му рекла на семејството: „Што и да се случи, не ме враќајте во болница.“ Семејството размислува да ја тужи Општата болница Панчево.