Два бомбардери Б-1Б Лансер на американските воздухопловни сили летаа ниско над Сараево и неколку други босански градови оваа недела, како што се вели, знак на поддршка за интегритетот на БиХ поради сецесионистичките закани од водачот на босанските Срби Милорад Додик (кој неодамна се сретна со рускиот претседател Владимир Путин во Москва).

-Летовите беа демонстрација на „цврстата посветеност на суверенитетот и територијалниот интегритет на Босна и Херцеговина“, рече американскиот амбасадор во Сараево, Мајкл Марфи.

Марфи додаде дека САД „остануваат цврсти и посветени“ на односите со босанските вооружени сили „соочени со политичката стабилност во БиХ и акутната закана од малигните актери надвор од неа“.

Извор: news.yahoo.com