Британците утврдија:

Албанците први во светот по шприцање со хероин!

Истражувањето опфатило лица кои конзумираат кокаин над 16 години. Кокаинот е една од најзастапените тешки дроги на светот, пишува "Independent".

На листата на земји каде најмногу се конзумира дрога се најдоја земјите од Западна Европа и САД, а исклучок и големо изненадување е Албанија, која се најде на првото место.

Иако се смета дека дрога конзумираат само богатите членови на елитата кога присуствуваат на забави, тогаш сите живееме во заблуда.

Дрогата е застапена секаде, почнувајќи од улиците па се до универзитетите.

Канцеларијата на УН за дрога и криминал неодамна објавила извештај во врска со конзумирањето на психоактивни сусптанци во светот, a Датаврапер врз основа на тие податоци, криерале интерактивна мапа која ја прикажува застапеноста на дрога во светот.

На листата на земји каде најмногу се конзумира дрога се најдоја земјите од Западна Европа и САД, а исклучок и големо изненадување е Албанија, која се најде на првото место.

1. Албанија – 2,50 % од населението
2. САД – 2,30 %
3. Велика Британија – 2,25
4. Шпанија – 2,20 %
5. Австрија – 2,10 %
6. Уругвај – 1,80 %
7. Чиле – 1,73 %
8. Холандија – 1,60 %
9. Ирска – 1, 50 %

Хероинот е тежок опијат, класа на дроги што се прави од природни деривати од растенија од семејството булки, или од синтетички супститути. Хероинот се произведува од морфиум, природна супстанца која може да се најде во шишарките од растенијата. Се прима со инјектирање, шмркање или пушење, и сите три начини можат да развијат високо ниво на зависност, како и сериозни здравствени проблеми.

Хероинот влегува во мозокот набрзина, и го прави особено зависен. Проценето е дека речиси една четвртина од луѓето кои пробале хероин стануваат зависни. После некое време, корисниците на хероин развиваат толеранција, односно потребно им е се' повеќе и повеќе од дрогата за да ги постигнат истите резултати.

Многу е лесно не само да се стане зависен, туку и да се стане физички обврзан да се прима хероин. Физичката зависност се појавува кога телото се адаптира на присуството на дрогата, и се појавува сериозна болка (болка во мусулите и коските, дијареа и повраќање) кога телото нема примено дрога. Хроничните корисници се соочуваат со оваа болка само неколку часа после примањето на дрогата.

Хероинот врши супресија на дишењето, поради што користењето на хероин носи ризик од предозирање и смрт. Исто така, корисниците на хероин често немаат доволен доток на крв. Ова лесно може да предизвика згрутчување на крвта која патува до белите дробови, црниот дроб, срцето или мозокот, што е инстантно фатално.

Поврзани

Најнови вести

Коментари