Претседателот на АБК Рамуш Харадинај изјави дека Косово не се стане членка на Обединетите нации и НАТО, тогаш мора да се обединисо Албанија, објави порталот Репортеи. Тој посочи дека Албанија е веќе членка на НАТО Алијансата и дека Косово и преку обединување треба да биде член на западната воена алијанса.

“Албанците никогаш не биле поблиску до безбедносната организација, како што е НАТО. Албанија е НАТО и ние сме близу до НАТО. Косово, исто така, треба да биде во НАТО. Ако на Косово не му е дозволено да се приклучи на членството на ОН и во НАТО следи обединување со Албанија “, рече тој.

Со последната закана за обединувањето со Албанија на Харадини уште еднаш ја претстави визијата на албанските политички врвови во Приштина, помеѓу останатото, и во однос на српските државјани, изјави помошник-директорот за Косово и Метохиј Игор Поповиќ.

“Заканите од ваков вид, кои меѓу редови соржат и закани со насилство кон Србија и Србите се појавуваат и во пресрет на најголемиот христијански празник Велигден, кога сите христијани и нивните населби зборуваат за велигденските пораки за Вера, Надеж и Мир. Косово и Метохија е составен дел на Република Србија и за нашиот Устав и меѓународното право, и единствениот разумен начин за сите несогласувања за ова прашање е дијалог “, рече Поповиќ.

Тој нагласи дека христијаните во деновите на Велигденските празници се дополнително толерантни, но никој не треба да го злоупотребува тоа.