Неговата главна аспирација, вели тој, е да ја искористи својата функција за стабилизирање на регионот.

„Фактот дека моето семејство доаѓа од Босна и Херцеговина отсекогаш сум го гледал како предност и како своевидно збогатување“, вели Ахметовиќ за Дојче веле.