– Србија бара повлекување на сите трупи кои упаднале на север на Косово, итен одговор на ЕУ дали постои Бриселскиот договор за правниот промет. Претседателот рекол дека го одбил “наводното компромисно решение на Квинтата кое ја понижува Србија“

– Неможе на албанско шкорче на фазони, сека е таму, сега е ваму што нам ни го нудат, тоа веќе неможе. А ЕУ… нивно е да понудат, а наше е да прифатиме или не.

Седница на Советот за национална безбедност која денес се одржала во Палата на Србија завршена е после двочасовно заседание.

Со неа претседавал претседателот на Србија Александар Вучиќ врховен командант на оружените сили на Србија која на пладне по завршување на седницата се обратил на медиумите.

– Ја анализиравме ситуацијата и донесовме неколку одлуки. Ја анализиравме состојбата во ВС и МВР, задоволен сум со борбената готовност, мотивираноста на луѓето… – рекол Вучиќ и додал дека анализирана е ситуацијата на Косово односно криминалната акција на Јарина.

– На варварските и криминалните акции на Приштина Србија веќе не пристанува! рекол претседателот и додал дека заклучок од денешната седница на Советот бара моментално повлекување на сите трупи на север на Космет.

– Србија повеќе не пристанува на политика на свршен чин – нагласил претседателот и додал дека Србија бара почитување на Бриселскиот договор со апсолутно зачувување на мирот и стабилноста. Претседателот додал дека Србија не направила ништо нити ги провоцирала вчерашните криминални акции на Јарине.

Претседателот нагласил дека од ЕУ побаран итен одговор дали Бриселскиот договор воопшто постои.

– Ја одбив понудата на Квинтата плус ЕУ, после што бараме едниниците на РОСА веднаш да се повлечат од север… Јос сум тој кој одбил, не давам согласност на безобрази и понижување на Србија и криминални акции на Приштина – порачал претседателот и ги поздравил српските јунаци кои цела ноќ се спротивставувале на албанските специјалци, а Србија ќе најде начин за снабдување.