Во обвинението, кое ја помина првата судска проверка и можеше да им се достави на Вељко Беливук, Марко Миљковиќ и другите обвинети во притвор во текот на денот, како што дознаваат српските медиуми, се наведува дека криминалната група била формирана во периодот од почетокот на 2019 година.

– Вељко Беливук и Миљковиќ креирале план за извршување кривично дела убиство, киднапирање, неовластено производство, држење и тргување со дрога и оружје под маската на навивачката група „Принципи“, со цел да добијат примат во криминогената средина со заплашување на ривалските криминални групи., преземајќи ја доминацијата на пазарот на дрога, убиства на членови на други криминални групи и кој план бил прифатен од другите членови на криминалната група што станале нејзини членови и секој од нив по наредби и инструкции на организаторите презел одредени дејствија да ги спроведе – се наведува во обвинението на Обвинителството за организиран криминал, како што дознаваат српските медиуми

Во овој документ, детално е опишано како членовите на криминалната група планирале, а потоа ги намамиле, убиле и ги сокриле трагите од петте убиства. Тоа се Милан Љепоја, Горан Величковиќ Гокси, Здравко Радојевиќ, Александар Глигоријевиќ и Лазар Вукичевиќ.

Како мотив за злосторствата, по собирањето бројни докази, произлегува непромислена одмазда, но и користољубие.

– За овие кривични дела може да се изрече казна од 20 години или доживотен затвор – изјави обвинителството, кое во обвинението детално опишува на неколку стотици страници како се убиени измачуваните, но и како се отстранети трагите од злосторството, бидејќи телото на ниту еден од нив не е пронајдено.

Според медиумите, обвинението се повикува на делови од исказот на придружниот сведок, Бојан Хрватин, кој ја опишал сопствената улога, како и улогите на секој од осомничените во злосторствата.

– Исто така, беа анализирани искази на други сведоци, материјални траги, како и снимки што можат да бидат поврзани со извршување на кривични дела. Исто така, се предлага да се сослушаат обвинетите, повредените како и сведоците пред судскиот совет, но и да се слушаат прислушуваните телефонски разговори.

Вториот дел од обвинението, како пишуваат медиумите, се однесува на доказите кои ги потврдуваат сомнежите дека криминалната група тргувала со дрога и оружје, од кои дел пронајдени во бункер на стадионот ФК Партизан.