Во големите пожари кои ја зафатија Турција, загинале осумина лица. Оттаму пристигнуваат застрашувачки снимки кои покажуваат евакуација на туристи со чамци и бродови.

Како што јавува Би-би-си, повеќе од 120 пожари ставени се под контрола, но пожарникарите и понатаму се борат со седум пожари.

За време на викендот туристите, вработените во хотелите и локалното население морале да се евакуираат по морски пат од популарните одморалишта Бодрум и Мармарис, каде што за помош пристигнале и приватни сопственици на чамци и бродови.

Жителка од Мармарис на прашањето дали пожарите се виновни за годинешниве жештини рекла: Не нам. Нешто е сосема поразлично.

– Вакво нешто не сум видела. Прво имавме помали пожари, но вакво разорување не сум видела никогаш, рекла таа.

Инспектори се обидуваат да утврдат дали некои од пожарите се подметнати.