Иако е роден на 7 мај, пред 129 години, роденденот на Јосип Броз Тито, за време на неговото владеење се славеше на денешниот датум, односно на денот на почетокот на Десантот на Дрвар. Денот на младоста чиј главен симбол беше штафетата, беше омилен празник за многумина, а најмногу се радуваа пионерите и младите, но и наследниците на Тито, кои денес претежно живеат во Србија и Хрватска.

Како што наведуваат некои од нив за српските медиуми  по смртта на нивниот предок пред четириесет и една година, нивните животи се целосно променети. Тие се напуштени од оние на кои им биле најдобри пријатели за време на владеењето на Маршалот, и со текот на времето тие исто така се дистанцирани едни од други.

Јосип Јошка Броз (73), син на најстариот син на Тито, Жарко Броз, вели дека ретко е во добри односи со кој било од неговите роднини. Како што објасни речиси и да нема контакт со неговата сестра Светлана, која е специјалист по кардиологија и интерна медицина.

– Светлана се однесуваше лошо кон својот татко Жарко, а исто така е во спор за имотот. Кога беше помлада, таа имаше лоша природа, еднаш дури и му извади пиштол на нашиот татко кој ја изгуби раката. Потоа полудев, сакав да ја убијам, но дедо ми Тито клекна на колена и викаше дека не треба да го правам тоа. Искрено, се слушам само од моите роднини со сестра ми Златица – вели Јошка.

Внукот на Тито, Едвард Броз (70), исто така син Жарко Броз но од бракот со Тереза ​​Кујунџиќ, со години не доаѓа во Србија затоа што чека да му истече затворската казна откако  предизвика сообраќајна несреќа во 1992 година.

Тој вели дека не сака да биде разоткриен. Наводно имал информации дека за време на владеењето на неговиот дедо, тој им го дал својот дипломатски пасош на пријателите за да можат да патуваат, што некои го користеле за трговија со оружје, повикувајќи се на него. Спроед некои медиуми Едвард живее скромно во стан во Загреб и целосно го изгубил контактот со другите наследници на Броз кои живеат во Хрватска.

Александра Саша Броз (52) е ќерка на помладиот син на Тито, Александар Миша Броз. Таа е режисер во театар и на телевизија, беше во брак со Ранко Зидаревиќ  од кого се разведе пред десет години. Со него ја има ќерката Сара. Како што изјави додека дише, ќе се труди да го промовира делото на нејзиниот дедо Јосип Броз Тито.

– Поголемиот дел од времето го поминав со дедо ми во Бријуни, и за него беше важно неговата внука да биде добра ученичка. Поради големиот успех во училиште, тој ми даде папагал – рече таа.

Нејзината ќерка и правнука на Броз, Сара (27), се занимава со сликарство. Таа за хрватските медиуми изјави дека нејзината мајка воопшто не ја смета за славна затоа што е внука на Тито и дека се обидува да не се разликува од другите на училиште.

Андреј Броз е помалото дете на Александар Мишо Броз, вториот син на Тито. За разлика од неговата сестра Александра, која не крие дека е потомок на познат предок, Андреј ретко го спомнува. Тој се школувал во Москва, а моментално се занимава со консултантски услуги.

Александар Миша Броз е големо име во хрватската дипломатија, каде одлично се снајде веднаш по независноста на Хрватска. Самиот Фрањо Туѓман побарал Броз да работи на унапредување на хрватското признавање во африканските и азиските делови на светот, односно Неврзаните, затоа што тој е син на Јосип Броз, кого тие народи го сакаа поради неговиот голем придонес кон нивната независност.  Тој не одржува контакти со другите наследници на Тито во Хрватска и Србија.

Лука, правнук на Тито и внук на Јошка Броз, работи како готвач во белградски ресторан, каде што ја прави „паштетата на Маршал“ како специјалитет. Рецептот го наследил, како што вели, од неговиот дедо Јошко Броз. Неговиот брат Филип, исто така правнук на Броз, работи како механичар.