Акцијата на државните органи во Србија со апсење антиваксери, пропагатори против вакцинирањето, почна да со докторката Јован Стојковиќ. Таа е една од седумте јавни лица меѓу кои има лекари, новинари, спортисти кое во јавноста се сметаат за основа на антиваксерското движење во Србија.

За што се тие обвинети?  Дебатата на белградската ТВ Прва се обиде да даде одговор на ова прашање.

Покрај тоа, се зборуваше и до каде е границата на слобода на говорот, дали примарно е здравјето и опстанокот на популацијата каде вакцината е главен фактор, и дали вакцинирањето треба да биде обавезно, а не слободна одлука на граѓанинот.

Што зборувала уапсената Др Јована Стојковиќ може да се види на следнатао видео:

Говореше вирузологот д-р Миланко Шеклер, адвокатката Зора Добричанин Икодиновиќ и експертот за високотехнолошки криминал Саша Живановиќ.

Запрашан дали вакцината треба да биде задолжителна, Миланко Шеклер вели дека не треба да биде законска обврска туку слободен избор.

“Тоа би било контрапродуктивнио, луѓето едноставно сакаат да бидат против, да контрираат.

Премногу либерализиравме се во животот, се стана работа на личен избор и слобода па сега се соочуваме како битни одлуки донесуваат неуки луѓе кои немаат компетенција за тоа, а еднаш дадената слободоа тешко се враќа назад.

До таа ситуације дојдовме сега.  Сакавме демократско општество, а потоа претеравме во разбирањето на слободите. Слободата постои се до моментот додека со свој став, постапка или мислење не загрозите некој друг “, заклучува Миланко Шеклер.

Кога станува збор за апсењето на д-р Јована Стојковиќ, специјалистот за високотехнолоши кривични дела Саша Живановиќ вели дека е оправдано.

“Јас апсолутно ја поддржувам иницијативата. Кога се случува предизвикување паника и страв меѓу јавноста, тоа создава конфликти”, вели Саша Живановиќ.

Адвокатот Зора Добричанин Икодиновиќ на прашањето кој е критериумот кога со говор може неосновано да предизвика паника, и што може да предизвика паника и страв во јавноста, одговори:

“Луѓето често од незнаење и страв шират вознемиреност и страб, мислам дека тие во основа немаат лоши намери сите освен оние кои тоа плански го користат ова за политизација.

Законот вели дека оној што со лажна вест ќе пердизвика паника или страв,  или попречување на државните органи во работата може да се казни со завтор од 3 до 6 месеци. Доколку се докажат потешки последици казната може да оди и до три години.

За делото да ги исполнува казнените услови треба да се докаже дека е тоа навистина лажна вест, а не поинакво мислење од офиоциојланото, дека некој знае и свесно шири таква лажна вест за да предизвика страв и паника”, објасни адвокатот Зора Добричанин Икодиновиќ.

Таа наведува дека не треба да внесете нова паника и дека е неопходно да се процени кој е злонамерен, и кој е дилема. Таа вели дека Селџуди го понижува ставот дека тие ќе влијаат на нечие мислење за социјалните мрежи.

Миланко Шеклер, од друга страна, наведува дека не е вистинска теорија дека луѓето се добри. Тој го прашува она што е со здравствени работници кои работат повеќе од добар ден.