Нов бран на коронавирус го зафати Балканот.

Најтешка е состојбата во Унгарија, каде за 24 часа има 4.948 инфекции и 107 починати. Во Србија се регистрирани 3.210 новозаразени и 15 починати. Во Хрватска има 520 нови случаи, а осум луѓе починале. Во Хрватска се пријавени и два случаи на инфекција со јужноафриканската мутација коронавирусот, а откриен е кај две лица кои се вратиле од Занзибар. Нови 711 заразени лица се регистрирани во Босна и Херцеговина што е раст во споредба со претходниот ден, кога имаше 469 новозаразени.

Во Хрватска и Словенија е присутна јужноафриканската мутација на коронавирусот.