Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, најави дека во четврток ќе го изнесе во јавноста своето незадоволство од несериозноста и недоволната работа на одредени членови на владата и директорите на јавните претпријатија.

На Вучиќ не му се допаѓа што во јануари има голем суфицит.  Тој посочи дека не разбира како одредени членови на владата и директори на јавни претпријатија не се во можност да ги потрошат парите што ги побарале пред два месеци.

За да има економски раст тој вели дека тие мора да работат и да ги искористат средствата кои ги побарале, потребно е да се градат патишта, болници, ..

– Ако не ја забрзаме работата на инфраструктурни проекти, како што се канализација, патишта, но и да го забрзаме енергетскиот сектор, земјоделството да работи подобро, нема да можеме да се пофалиме дека сме најдобри по три години. Сега одиме од највисоката основа, затоа што имавме најголем раст. Мораме да трчаме сега, да направиме многу повеќе – рече тој.

Вучиќ потсети дека Франција има негативен раст од минус 9,8 проценти, дека ќе оди на плус 6 и 8.

Тој посочи дека е потребно сите да се вклучат, да работат и за време на викендите, што, како што додава, не може да се мирува.

– Ако секој сектор не работи како што треба, тогаш нема што да бараме. Ние мора да бркаме и да работиме повеќе од некои земји. А не да сите ми доаѓаат кај мене со барање да не работат за време на викендите. Тие можат да се бунат колку што сакаат, не може – изјави тој