Србија не признава цепкање на Украина, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ при денешната посета во Унгарија.

Клучното прашање е кој ќе ја преживее следната зима. Не мислам дека брзо ќе ја совладаат и поразат Русија, како што не верувам дека Русија толку брзо ќе ја победи Русија, изјави Вучиќ.

Ако мислеа дека е време да и го направат на Србија тоа што им го направија на многу европски земји, морам веднаш да им кажам дека избраа погрешна земја. Тоа нема да им го дозволиме ниту на оние кои се многу посилни, а никогаш не сме имаше нешто против Украина. Ние не признавме поделба на териториите на Украина, ниту резултатите од референдумот,  рече тој.

Нашата ситуација е чиста како солза, рече Вучиќ. Толку сме чисти што никој нема што да ни каже. Тие не можат да ги идентификуваат НАТО,САД кои ги бранат со тие што ја нападнале нивната земја. Единствено што никогаш не можете да направите е да ги избришете фактите. Со кој документ беше извршена агресија врз Србија?, додава Вучиќ.