Србија не воведува санкции кон Русија, бидејќи таа се бори за својата политика каде што може, а нашата политика е дефинирана со заклучокот на Советот за национална безбедност“, рече српскиот претседател Александар Вучиќ во Бугарија каде што присуствуваше на отворање на гасниот интерконектор измеѓу Бугарија и Грција.

„Новите случувања на геополитичката сцена ќе имаат сериозни последици за Србија, која ќе биде под голем политички притисок. Неопходно е раководството да се води од здравиот разум и да ја спаси својата земја во најголемата криза“, додаде тој.

Во врска со нападите од Хрватска, Вучиќ вели дека нема проблем со тоа и дека тоа е слободата на медиумите, како и дека своевремено имало медиумски напади врз Ангела Меркел.

„Замислете дека тие што го пречекаа Хитлер со цвеќиња сега зборуваат за тие кои против него се бореа од првиот ден“, рече Вучиќ.

Вучиќ посочува дека е клучно компаниите во Србија да опстанат, а потоа зборуваше и за геополитичката ситуација и посочи дека руската анексија на четири украински региони може да има сериозни последици за нас.

„Покрај тоа што кај нас има навивачки дискурс каде 80 луѓе ја поддржуваат Русија, а останатите за Украина. И двајцата велат дека српските интереси се штитат со поддршка на други. Тоа е лага, српските интереси се штитат само ако се грижите за Србија, а не за некој друг. Тоа не можеш да го смениш и јас никому нема да му ласкам. Страстите се пресилни овде и не можеш да победиш над емоциите. Потребно е раководството да не се води од емоции туку од причина“, вели Вучиќ.