Култура

25 февруари 2017

Магијата на „Импровокација" во охридскиот Народен театар

Новата „Импровокација" носи нови игри и многу забава.Ваквата форма на театар за прв пат се воведува во нашата земја па дури и во регионот.

Како дошло до името Мистер Бин

Не постои некој на светот што не го познава Роуан Себастијан Аткинсон или Мистер Бин, а кој важи за еден од најдобрите комичари во Велика Британија.

Македонскиот хип хоп филм „Сложувалка" на Јутјуб

Филмот претставува обид да се навлезе во суштината на хип хопот на овие простори преку интервјуа со најпознатите македонски рап артисти од осамостојувањето на Македонија до денес.

Љубовни афери на познатите сликари

Во уметничкиот свет често имало разноразни скандалозни љубовни афери низ историјата, кои предизвикувале негодување и згрозеност кај "обичниот" свет.

Конференција, дефиле, посен ручек... на карневалот „Прочка" во Прилеп

Прилепскиот карневал е влезен во Европската асоцијација на карневалски градови и е во организација на локалната самоуправа и Здружението „Прилепски мечкари".

Ербил, Алепо, Ерихон... лулки на цивилизацијата

Десетици илјадници години наназад, човештвото од ден во ден постојано се развива. Благодарејќи на умешноста и генијалноста на нашите предци, ние успеавме да напредуваме на секое поле, а одредени населби, во кои...

„Смислата на животот" -премиера на Битолскиот театар

Станува збор за тежок текст и тема кои помагаат да размислуваме што правиме, колку придонесуваме за светот во кој живееме да стане подобар.

24 февруари 2017

Ретроспектива на ерменскиот режисер Хачатријан

На ретроспективата ќе се прикажат осум филмови. Хачатријан е еден од најистакнатите ерменски режисери и директор на Интернационалниот филмски фестивал во Јереван "Златна кајсија". За работата на своите филмови...

Актуелни и провокативни творци на Зимскиот поетски фестивал

Овогодишни учесници на Зимскиот поетски фестивал на СВП ќе бидат Ласе Содерберг од Шведска, Хабиб Тенгур од Алжир, Хасан Зактан од Палестина и македонскиот поет Иван Џепароски

"Син портокал" во Велешкиот театар

Премиерната изведба на претставата "Син портокал" се планира за крајот на март.

Финансиска поддршка за 69 проекти на македонски креативци

"На листата на поддржани проекти се апликациите на 41 физичко лице и 28 граѓански здруженија, невладини организации и други правни субјекти, од кои четири проекти се наменети за лица со посебни потреби. Со...

Ризов со изложба во Амстелвен, Холандија

На изложбата се презентирани 12 дела од неговата работа, направени во техника масло на платно, а истата беше посетена од бројни љубители на уметноста од Холандија и предизвика голем интерес кај тамошната публика...

Македонскиот филм „Џган" ќе биде прикажан во Фиренца

Филмот, кој е снимен во копродукција со „Red helicopter films" од Албанија, финансиски е поддржан од Агенцијата за филм на Република Македонија и SEE Cinema network.

„Премиера на „Девојчето и дванаесетте месеци"

Патувачкиот театар „Поклони се и падни" работи во рамките на Здружението - КУД „Дримкол" од Вевчани, кој успешно работи и зад себе има реализирано многубројни претстави.

Отворена изложба на дела на Ниче Василев

Сликите во најголем дел се масло на платно, тоа се портрети, фигури и пејсажи