Култура

На вториот конкурсен рок на Министерството за култура

Награда за 13 нови композиции од областа на класичната музика

Богатство од етнолошки и историски предмети

Кривопаланечкиот музеј ќе има поставки според светските норми

16 јануари 2017

Човекот кој стои позади најдобрата филмска музика

Ханс Цимер, е германскиот композитор кој стои позади музиката на најголемите блокбастери како што се: „Гладијатор", „Кодот на Да Винчи", „Интерстелар", „Перл Харбор" и уште многу други.

Награди за членовите на првиот вики-клуб во Македонија

Наградите се доделуваат по повод 16. роденден на најголемата слободна енциклопедија на интернет – Википедија. Првиот вики-клуб во Македонија почна со работа во октомври и е проект на НУ Музеј на македонската...

"Кралски игри" и "Трагичната љубов" пред битолчани

Вечерва (19.30) на репертоарот е претставата „Кралски игри" на Григориј Горин во режија на Љупчо Ѓорѓиевски. Претставата ќе може да се погледне и утре во ист термин.

Ничија земја на Стоундизајн во МСУ

Изложбата ќе трае до 15 февруари 2017 година.

"Дон Џовани" во МОБ

Во најнова изведба диригент ќе биде маестро Џанлука Мартиненги од Италија, кој е инаку шеф диригент во Македонската опера и балет за оваа сезона.

Комеморација во чест на Ѓумар

Студентите, неговите колеги и соработници ќе го паметат по неговиот влог во македонската музика, неговата педагошка дејност, по неговиот раскошен талент и музикалност.

Дурловски: Ѓумар беше составен дел на МОБ повеќе од 20 години

"Маестро Ѓумар беше составен дел на Македонската опера и балет повеќе од дваесетгодини. Незаборавни ќе останат неговите креации на плејада оперски и концертни дела насцената на МОБ, како во тековниот репертоар,...

Меѓународна конфереција за културно наследство во Охрид

На конферецијата ќе учествуваат 57 учесници од 11 земји со свои излагања од истружувањата и сознанијата во областа на антропологијата, етнологијата, социологијата, политичките науки, економијата, туризмологијата...

Читајте, тоа ќе ви го продолжи животот

Треба да се нагласи и дека читањето книги е покорисно од читањето списанијата, оти тоа не потикнува на подлабоко размислување.

15 јануари 2017

Заминаа двајца мајстори уметници - зад себе испишаа златна уметност

По повод смртта на големиот македонски диригент и професор на Факултетот за музичка уметност, маестро Саша Николовски-Ѓумар и доајенот на албанската драма, реномираниот актер Сефедин Нуредини, министерката за...

Сакам да се ставам во сечија кожа за да сфатам како функционира светот!

Со авторката на „Другата" или Писателката од Лозана зборувавме за новото дело, за љубовта кон уметноста, музиката... за тоа дека не и пречи што ја нарекуваат сестрата на Влатко Лозаноски - Лозано, затоа што, вели...

Се продава гума за џвакање што ја џвакал Рајан Гослинг?!

Парите кои евентуално ќе ги добие од оваа гума за џвакање ќе ги донира на здружение за справување со Алцхајмеровата болест

Маестро Саша Николовски -Ѓумар замина меѓу музичките легенди

Бројни музичари на својот колега и пријател му одаваат длабока почит на социјалните мрежи.
"Замина мојот драг колега, пријател, почитуван маестро! Замина во легендите, вечноста, мирот! Саша Николовски Ѓумар...

Промовирани последните томови од две антологии

Од „Антологијата на светската поезија" се промовирани вториот и петтиот том. Промоторот Ратко Дуев посочува дека во вториот том е презентирана поезија создавана во периодот од 4 до 15 век, епски и лирски дела од...

Нов расказ на Томислав Османли за првпат на италијански

„Малиот Немо во мундирот на Корто" е прозна фантазија за возрасни напишана во вид на фантастична авантура во клучот на книжевноста и на стриповите за деца. Во неа главен јунак е Малиот Немо ликот од ингениозниот...