Тајната на саревските ќебапи. Најдобрите

Сараевските ќебапи станаа препознатлив бренд во светот и долго време се крие начинот на нивна подготовка, односно тајниот рецепт за традиционален сараевски ќебап, оној кој го купуваме во чаршија во Сараево.
Зборот ќебап има персиско потекло, а значи пржено месо, иако има траги кои водат дури и до античка Грција. Сепак, ќебапите се дел од традицијата и културата на Сараево и долго време се поврзуваат само со Сараево и Босна и Херцеговина.

(Тајната на сараевскиот ќебап)

Еве го рецептот како да направите ќебапи, како да сте вистински ќебапчија.

Поентата е во доброто месо, начинот на подготовка, а смесата треба и да отстои. Се што ви треба за правилна подготовка на ќебапи е: 1,5 килограми мелено говедско месо, 0,5 кг јагнешко, 4-5 чешниња лук, сол, бибер и 2 лажички сода бикарбона.

Метод на подготовка:

Месо се сече на коцки и се меша со сол, се прелива со околу 100 мл вода и се додава лукот кој претходно е сварен. Смесата се промешува и се остава преку ноќ во фрижидер. Следниот ден, смелете ја смесата во машина за месо два пати, оставете ја да отстои неколку часа на собна температура, а потоа вратете ја во фрижидер. Пред да почнете да ги обликувате ќебапите, во смесата додадете сода бикарбона и бибер и тоа е тоа. Не заборавајте сомун.

Поврзани

Најнови вести

Коментари