Коментари и анализи

7 јануари 2018

Како функционира фармако мафијата: измислени дијагнози, квази лекови и реални пари

Поранешениот директор на болницата во Париз Некер Филип Вуд, францускиот парламентарен претставник и доктор Бернард Дебре во својата нова книга "4000 корисни, бескорисни и...

Пред Америка и Русија е клучна година, копјата ќе се кршат на Балканот

Русија и САД оставија турбулентна година зад себе која ја одбележаа санкциите, рациите и воените маневри на граница на конфликтот. Дали таквата ситуација ќе продолжи за време на новата, 2018, или ќе има...

5 јануари 2018

Ова е одговорот зошто УЧК и Харадинај се плашат од Специјален суд

Халил ја отвори металната врата и инстинктивно ја стави десната рака на пиштолот „Глок" од австриско производство ставен во футрола на појасот. Камера го снимаше влезот на...

3 јануари 2018

ВОЈНА: Најстрашниот човечки инструмент во служба на политиката

Војната во крајна линија е политички чин кој произлегува од некоја политичка ситуација и е резултат на некој политички мотив. Војната по природа припаѓа на чиста причина, бидејќи тоа е политички инструмент....

Упатство за добрите, и најдобрите вина

Виното е сложен и до детал нијансиран и префинет пијалак. Начинот на неговото производство, комбинациите од различните сорти грозје, богатството од мириси и вкусови кои се развиваат во чашата, комплексноста на...

1 јануари 2018

Дали 2018-та ќе биде позната по војната помеѓу САД и Кина

Кога тензиите почнуваат да растат и да достигнат одреден степен, првата жртва е обично трговијата. Тоа добро го знаат во Јужна Кореја, каде што последните неколку години падна трговијата со нивниот главен...

25 декември 2017

Новата безбедносна политика на САД - реторика на Студената војна

Американскиот претседател Доналд Трамп издаде нова стратегија за национална безбедност која го опишува светот како, заробен во постојаната економска конкуренција и во кој САД немаат многу време за промовирање на...

24 декември 2017

Мистерија за смртта и гробот на Александар Велики Македонски

Според историските податоци Александар Велики Македонски умрел во Вавилон (Египет) на возраст од 33 години. Според историчарите, бил отруен, што е заговор на дел од неговите генерали во борба за...

22 декември 2017

Америкаците сметаат дека овие Руси не се одлучни - како оние од битката за Сталинград

Странците, особено Европјаните, имаат различни спомени за Русите. Некои се негативни и карикатурални, како што е претпоставката дека сите Руси се сунѓери кои пијат вотка. Други пак се позитивни, од историјата која...

20 декември 2017

Како милијарда долари кеш од Багдад завршија кај американските војници во Ирак

 

Кога во април 2003 година американските војници првпат стапнале на земјата Багдад, локалните разбојници во голема мерка веќе ги испразниле сефовите на Централната банка на Ирак, тврдината што ги...

9 декември 2017

Кои се, и како е создаденa организацијата ИСИС

Екстремистичката организација ИСИС, ненадејно, се појави како о никаде создадена исклучително моќна воена сила која во јуни 2014 година го освои градот Мосул во Ирак. Тоа е веројатно прв пат кога...

8 декември 2017

Гадафи е мртов - живее ли некој подобро заради тоа

По точно шест години од убиството на Муамер Ал Гадафи светот не е ист. Оттогаш, па наваму, во Либија се создаде ИСИС, се случија револуции во Украина, Сирија, Египет... пет милиони бегалци раселени во арапскиот...

Кој го продал клучниот документ од Холбрук за независностa на Косово

Документот што американскиот дипломат и специјален пратеник Ричард Холбрук, преговарач со Србија за статусот на Косово по повлекувањето на српската полиција и војска од таа покраина, во...

23 ноември 2017

Соросовите 226 величествени, или како да се води Европа преку посредници

Како се случи Сорос и Отворено општетство да имаат клучна, највлијателна улога во европската политика? Јавно достапни документи покажуваат дека филијалата на Отворено општество...

9 ноември 2017

Кој ќе владее со светот? Евроазија и железницата

Климатските промени носат тешкотии во авионските летови и патувањето на бродовите. Кина, а набргу и Индија, како најголеми светски производители нема да можат до САД и Америка воопшто да испорачуваат стоки и...