Економија

14 декември 2017

Најсилниот македонски бренд Стоби флипс ќе слави 40 години

Одбележувањето на 40 годишниот јубилеј на познатиот Стоби флипс ќе биде главниот фокус на Витаминка за следната година. Покрај тоа, ќе се работи и на збогатување на асортиманот со нови производи и производни...

Граѓаните со поддршка на ЕУ ќе ги оценуваат мерките за вработување

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените (ЕСЕ) и Здружението за унапредување на родовата еднаквост  „Акција Здруженска“, склучија договори за доделување грантови со  четири граѓански...

Се укинува евтината струја, не потраја ни пола година

Владата најави дека од крајот на наредната година домажинствата ќе се снабдуваат со струја на слободен пазар, затоа што ќе следува либерализација на пазарот за електрична енергија. Ова значи дека евтината тарифа на...

Министерство за економија: Останува евтината тарифа на струјата

Во врска со информациите дека со предлог-законот за енергетика евтината тарифа за граѓаните ќе биде укината, Министерството за економија како предлагач на законот ја информира јавноста дека со новото законско...

ЕВН Македонија донира компјутерска опрема на Клиниката за токсикологија

ЕВН Македонија денес донираше компјутерска опрема на Клиниката за токсикологија.

Штефан Петер, pретседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија, лично ја предаде опремата на директорот на Клиниката за...

Околу 65 илјади земјоделци ќе бидат ослободени од товарот на персоналниот данок

Сите земјоделци на кои земјоделството им е основна дејност и ќе имаат приход до 1 милион денари во тековната година, персоналниот данок кој во текот на годината им се задржува, на крајот ќе им биде во целост вратен...

Дополнителни 2 милиони евра за доградба на плоштадот „Скендербег“ во Скопје

Во предлог-буџетот за 2018 година на Министерството за локална самоуправа се предвидени 125 милиони денари или околу 2 милиони евра за доградба на плоштадот „Скендербег“, изјави министерот за локална самоуправа,...

„Македонски енергетски ресурси“ доби одобрение да издаде долгорочни хартии од вредност

Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на Република Македонија на денешната 127. седница, со која претседаваше претседателката Елизабета Чингаровска, на Акционерското друштво за вршење енергетски дејности „...

Неотел со најатрактивни понуди на супер брз интернет на пазарот

Брзината на интернетот се повеќе игра важна улога кога се прави избор на телекомуникациски оператор. Според последните податоци на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) за вториот квартал од годинава, во...

13 декември 2017

Таинствениот креатор на биткоин би можел да стане првиот светски трилионер

Сатоши Накамото, креаторот на биткоин, сè уште не ѝ е познат на јавноста. Не се знае дали Накамото е една личност или група на луѓе, ниту дали е жив или мртов.

 
 
...

Анѓушев: Предлог – законот за енергетика е во прилог на македонските граѓани

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот за економија, Крешник Бектеши и директорот на Секретаријатот на Енергетската заедница Јанез Копач одржаа прес- конференција...

Просечната годишна стапка на инфлација годинава е 1,3 проценти

На 12 декември се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните...

Соработка со Светска банка за подобрување на системот на финансирање на општините

Заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлески, заедно со државниот секретар Кирил Парталов и раководители на сектори од Министерството за локална самоуправа, одржаа работен состанок со претставници на...

(Видео) Анѓушев: Извозно ориентираните компании можат да добијат поврат до 30% од инвестициите

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП, од сегашните 53 отсто, да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се...

Wizz Air е изгласана за најдобра авокомпанија во Европа

Најголемата нискобуџетна авиокомпанија во Централна и Источна Европа Wizz Air,  ја осви наградата за „Европска авиокомпанија на годината – Aviation 100“.

Наградата ја прими Оуин Џонс, главен директор за...